dimarts, 27 de desembre del 2016

The New York Times publica un espectacular vídeo en 360 graus dels Castellers de Vilafranca

Ciència i Tecnologia > Internet

The New York Times publica un espectacular vídeo en 360 graus dels Castellers de Vilafranca

'Com construir una torre humana' és el títol del vídeo



Captura de pantalla 2016-12-26 a les 11.27.46


The New York Times ha confegit una sèrie de vídeos en 360 graus que expliquen històries del món i cada dia en publica un. Els protagonistes del vídeo d’avui són els Castellers de Vilafranca, que s’hi veuen carregant un quatre de deu a la plaça de la Vila. L’han titulat ‘Com construir una torre humana’. A més de les imatges, espectaculars, hi ha un text sobreimprès que explica detalls d’aquesta tradició.



[Heu pensat que ajudaríeu molt VilaWeb aportant-hi una petita quantitat per a fer-vos-en subscriptors? Cliqueu ací per apuntar-vos-hi. I gràcies per llegir-nos.]

dilluns, 19 de desembre del 2016

Le Monde descobreix que Catalunya va més enllà de Barcelona i la Sagrada Família


parc_sant_jordi1-636x303
‘Abandoneu Barcelona, turistes!’ Així comença el reportatge de François Bostnavaron publicat a Le Monde, que vol descobrir als lectors que Catalunya va més enllà de la seva capital i de la Sagrada Família. Diu que no gaire lluny de Barcelona hi ha desenes de pobles amb obres d’art dignes de ser visitades: ‘Deixa enrere la Sagrada Família, el Palau Güell, el parc que duu el mateix nom, la Casa Milà i la Casa Batlló. Gaudí no va ser l’únic constructor a Catalunya. La regió és plena de tresors arquitectònics erigits entre 1880 i la Primera Guerra Mundial per descobrir l’endemà de la capital catalana o en un circuit complert per familiaritzar-se amb el seu patrimoni, d’un moviment que es diu ‘Modernismo a Espanya, Art noveau a França, Jugendstil a Alemanya o Stile Liberty a Itàlia’.
A continuació, el reportatge destaca nou indrets i obres arquitectòniques que cal visitar. Són la Catedral del Vi a Nulles, obra de Cèsar Martinell del 1917. El reportatge diu que és un exemple perfecte d’aquesta arquitectura que va arribar de la ciutat per conquerir el camp.
Notícies del dia
Cada matí rebreu les notícies del dia a la vostra bústia de correu

També destaca el santuari de la Mare de Déu de Montserrat, projectada per Josep Maria Jujol a Montferri. L’església va començar-se a construir el 1929 i que no fou acabada fins el 1999. El periodista de Le Monde l’anomena ‘l’altra Sagrada Família’.

La següent parada del reportatge és a Reus, on destaca les construccions de Lluís Domènech i Montaner, com la Casa Navàs, la Casa Rull, la Casa Gasull o l’Institut Pere Mata. També convida a visitar la Casa Domènech, l’Ateneu Canetenc i Casa Roura a la seva vila natal, Canet de Mar.

El reportatge també s’atura a Tarragona, on destaca la concentració d’arquitectura modernista ‘al balcó de la Mediterrània’. Assenyala les construccions de Josep Maria Jujol, així com l’església de Sant Llorenç i el teatre Metropol. De Pujol de Barbera, destaca el mercat central.

Sitges també forma part dels llocs seleccionats per Le Monde més enllà de Barcelona. El diari francès diu que Sitges és conegut com el balneari costaner dels homosexuals, però que té un patrimoni modernista important.

Le Monde també recomana la visita a la Colònia Güell, a Santa Coloma de Cervelló. El diari explica qui fou Güell i la seva relació amb Antoni Gaudí.

A Terrassa també hi ha moltes propostes modernistes per a visitar. De fet, Bostnavaron il·lustra el reportatge amb una imatge de la Masia Freixa, de Lluís Muncunill. De Terrassa també en destaca el Museu de la Ciència i la Tècnica de Catalunya, que fou vapor Aymerich, Amat i Jover, construït també per Muncunill.

Finalment, el reportatge posa els casos també de Cerdanyola del Vallès i de Mataró. Per a Cerdanyola, destaca l’obra de Gaieta Buïgas al museu d’art. De Mataró, assenyala la Nau Gaudí, una de les primeres obres del famós arquitecte, i de Josep Puig i Cadafalch, en destaca la casa de la vila, la Casa Coll i Regàs, la Casa Parera, la Casa Sisternes…

[Heu pensat que ajudaríeu molt VilaWeb aportant-hi una petita quantitat per a fer-vos-en
subscriptors? Cliqueu ací per apuntar-vos-hi. I gràcies per llegir-nos.]

dissabte, 17 de desembre del 2016

Carme Forcadell: ‘Hi ha en joc la democràcia, no el futur polític d’una persona’

NOSALTRES, TAMBÉ SOM FORCADELL...!!!


País > Principat

Carme Forcadell: ‘Hi ha en joc la democràcia, no el futur polític d’una persona’

Ha defensat la inviolabilitat parlamentària perquè creu que és la garantia de la llibertat d'expressió




Featured Video Play Icon
La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha denunciat, en sortir de declarar davant el TSJC, que l’estat i el govern espanyol estan ‘utilitzant el poder judicial per coartar el dret a debatre d’un Parlament democràtic’. Per a Forcadell, això i portar-la a ella davant els jutges per la votació i el debat del Procés Constituent és un pas més en el que considera que és l’intent de l’Estat de vulnerar la separació de poders. La presidenta, a més, creu que després d’això el que està en joc és la democràcia i no el futur polític d’una persona, i ha garantit que el Parlament seguirà permetent debatre sobre tot el que interessa als ciutadans. ‘No podem obrir la porta a la censura, perquè si l’obrim ja no la podrem tancar’, ha dit, tot afegint que cap tribunal pot impedir que la cambra catalana debati sobre la independència.
Dues hores després d’abandonar el TSJC, Carme Forcadell ha comparegut en roda de premsa al Parlament per explicar que davant el jutge ha defensat la seva actuació el dia que va permetre el debat i la votació de les conclusions de la comissió d’estudi del Procés Constituent. ‘No només era una actuació legal, sinó que hauria incomplert el reglament del Parlament si no hagués actuat així’, ha explicat que ha dit al TSJC.
El seu cas, però, considera que és un clar exemple de com l’estat espanyol utilitza els tribunals per impedir els debats. ‘El poder executiu utilitza el poder judicial per coartar el dret a debatre d’un Parlament democràtic’, ha dit.
En aquest sentit, Forcadell creu que des d’Espanya volen que la cambra catalana s’autocensuri i eviti alguns debats, i per això l’han processat a ella. ‘Cap tribunal pot impedir que el Parlament debati sobre la independència’, ha replicat, tot assegurant que ningú pot demanar a la Mesa o al Parlament que actuï com a òrgan censor. I és que Forcadell considera que si això passa, la democràcia haurà perdut.
Com ha vingut fent fins ara, Forcadell no ha volgut explicar què farà si el tribunal la inhabilita finalment. I és que la presidenta creu que això no passarà: ‘Seria un atac tan gran que seria inconcebible’. A més, ha comentat que dins la seva declaració al TSJC ha demanat a la jutge que faci prevaldre la inviolabilitat que té en tant que diputada del Parlament. ‘Aquesta inviolabilitat és la garantia per a la llibertat d’expressió i amb això estava demanant que tots els diputats puguin exercir-la i no se’ls pugui processar per les seves opinions’, ha comentat.
Per últim, Forcadell ha volgut començar la seva intervenció davant la premsa agraint profundament el suport i l’escalf polític de diputats, senadors, membres de la Mesa del Parlament, consellers, el president i el vice-president de la Generalitat, els ex-presidents de la cambra, batlles, regidors, els sindicats, les entitats sobiranistes, i els polítics i líders europeus i internacionals que han denunciat el seu cas a l’exterior. Però sobretot, la presidenta del Parlament ha volgut donar les gràcies als ciutadans que han estat al seu costat. ‘Gràcies a la gent, que mai no falleu’, ha dit.
Ací podeu veure els vídeos de la comitiva que ha acompanyat Forcadell i les mostres de suport popular rebudes:
Puigdemont, Mas, Romeva i Munté arriben al parlament per acompanyar Forcadell:

Els concentrats davant del TSJC canten ‘L’estaca’:

‘Fora, fora, fora, la justícia espanyola’:

Crits de ‘No tenim por’:

Aquest era l’ambient a primera hora:

El seguici sortint del parlament:

Parada al parc de la Ciutadella:

Forcadell i Puigdemont parlant durant la comitiva:

El cant de ‘Els segadors’:

Forcadell entrant al TSJC:

I la sortida, vista des de dins del tribunal:

[Heu pensat que ajudaríeu molt VilaWeb aportant-hi una petita quantitat per a fer-vos-en subscriptors? Cliqueu ací per apuntar-vos-hi. I gràcies per llegir-nos.]

La portada polèmica d’El Mundo sobre el cas Forcadell

NOSALTRES, TAMBÉ SOM FORCADELL...!!!


Món > Espanya

La portada polèmica d’El Mundo sobre el cas Forcadell

El diari titula 'Junts pel xantatge' la notícia sobre la mobilització de suport amb la presidenta del parlament



Cz3Vl8XXEAAnh4w
El diari El Mundo col·loca avui en portada el seguici que va acompanyar ahir a la presidenta del parlament, Carme Forcadell, al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya per a donar-li suport abans de la seva declaració. La polèmica sorgeix per com el diari madrileny titula la informació: ‘Junts pel xantatge’. A més, en el subtítol explica que ‘consellers, batlles i dirigents independentistes s’atribueixen la representació de Catalunya i asseguren davant la porta del tribunal que el processament de Forcadell és un atac a la democràcia’.
Ací podeu veure la portada sencera:
Cz3Vl8XXEAAnh4w
[Heu pensat que ajudaríeu molt VilaWeb aportant-hi una petita quantitat per a fer-vos-en subscriptors? Cliqueu ací per apuntar-vos-hi. I gràcies per llegir-nos.]

La presidenta del parlament gal·lès expressa en català la solidaritat amb Forcadell


NOSALTRES, TAMBÉ SOM FORCADELL...!!!


País > Principat

La presidenta del parlament gal·lès expressa en català la solidaritat amb Forcadell

Ho ha fet amb un piulet escrit en català al seu compte de Twitter



Captura de pantalla 2016-12-15 a les 23.39.46

Continuen arribant mostres de suport a nivell internacional a Carme Forcadell poc abans que vagi a declarar al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. La presidenta de l’Assemblea Nacional de Gal·les, Elin Jones, ho ha fet mitjançant un piulet en el seu compte de Twitter escrit en català: ‘Mostro la meva solidaritat amb la col·lega Carme Forcadell processada per haver permès un debat democràtic en el Parlament que presideix’, ha dit. Jones és membre del partit independentista gal·lès Plaid Cymru.

Mostra la imatge al Twitter
Mostro la meva solidaritat amb la col·lega @ForcadellCarme processada per haver permès un debat democràtic en el Parlament que presideix.


[Heu pensat que ajudaríeu molt VilaWeb aportant-hi una petita quantitat per a fer-vos-en subscriptors? Cliqueu ací per apuntar-vos-hi. I gràcies per llegir-nos.]


Colau assistirà a la cimera unitària pel referèndum del 23 de desembre

PROCÉS CATALÀ

Colau assistirà a la cimera unitària pel referèndum del 23 de desembre

La reunió se celebrarà a la tarda per tal que l'alcaldessa de Barcelona pugui assistir al ple de l'Ajuntament que se celebra aquell matí

El Govern manté la convocatòria de la trobada tot i les advertències del Constitucional

Puigdemont denuncia el «populisme constitucional» de l'Estat i insisteix que el full de ruta es manté

| 15/12/2016 a les 14:04h
Ada Colau i Carles Puigdemont | Adrià Costa
L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, assistirà a la cimera pel referèndum del divendres 23 de desembre que se celebrarà al Parlament, segons diverses fonts consultades per NacióDigital. La trobada es farà a la tarda, entre d'altres motius perquè aquell matí hi ha ple de l'ajuntament. No es tracta d'un ple qualsevol, sinó de la qüestió de confiança a través de la qual Colau espera superar la negativa de l'oposició a la tramitació dels pressupostos per al 2017. Gerardo Pisarello, primer tinent d'alcalde, també assistirà a la cimera de divendres vinent, que serà una setmana exacta després de la declaració de Carme Forcadell, presidenta del Parlament, per desobediència i prevaricació davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, espera que en aquesta trobada hi assisteixin totes les formacions polítiques favorables a la independència i al referèndum. Va ser Colau, segons fonts consultades, qui va demanar que es desplacés la reunió a la tarda en conversa amb Puigdemont. Dins dels defensors de la consulta vinculant -pactada- hi ha tot l'espectre polític dels "comuns", representats en bona part per Colau i que al Parlament estan agrupats dins del grup de Catalunya Sí que Es Pot (CSQEP). La demanda del referèndum pactat va ser un dels reclams exhibits per En Comú Podem i per Units Podem en les dues campanyes electorals espanyoles, de les quals en van sortir vencedors a Catalunya.

Colau i Puigdemont mantenen una relació "cordial", segons assenyalen fonts coneixedores dels contactes que han tingut des que el president de la Generalitat va arribar a Palau. L'última trobada que van mantenir va ser dilluns amb el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, i el vicepresident de l'Àrea Metropolitana, Antoni Poveda, per acordar la congelació de les tarifes del transport públic per al 2017. "La relació és molt millor que amb Artur Mas", sostenen les veus consultades.

Dins del Partit Demòcrata Europeu Català (PDECat) existeix voluntat de sumar amb els "comuns" per fer el referèndum, però no falten les crítiques cap a la posició indefinida sobre la independència. La coordinadora general de la formació, Marta Pascal, els reclama que es defineixein sobre si votaran "sí" o "no" a l'estat català. Lluís Rabell, cap de files de CSQEP al Parlament, va assegurar aquest dijous al Parlament que el procés és un "sidral" i va trobar "infantil" que es busquin "dreceres" per construir l'estat català.

(Mostra el teu compromís amb el model de periodisme independent, honest i de país de NacióDigital, i fes-te membre de SócNació per una petita aportació mensual. Fes clic aquí per conèixer tots els avantatges i beneficis. Apunta’t a la comunitat de NacióDigital, perquè la informació de qualitat té un valor.)

Diputats i parlaments europeus donen suport a Carme Forcadell


NOSALTRES, TAMBÉ SOM FORCADELL...!!!

Món

Diputats i parlaments europeus donen suport a Carme Forcadell

Dinamarca, Gal·les, Escòcia, Irlanda... han criticat la decisió de la justícia espanyola i la politització del procés català



20161216125309.jpg
La presidenta del parlament, Carme Forcadell, va declarar ahir davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. Davant la seu del tribunal, centenars de persones i nombrosos càrrecs electes l’acompanyaven per a mostrar-li el seu suport i condemnar la persecució judicial que està patint. Amb el lema ‘Això va de democràcia’, la concentració d’ahir al matí va servir també per a criticar la politització de la justícia espanyola i la judicialització del procés català.
En la compareixença posterior que va fer Forcadell, va agrair el suport internacional que ha rebut aquests darrers dies. Han estat diversos els parlaments i diputats que han fet costat aquests darrers dies a la presidenta del parlament. Des de Suïssa a Dinamarca, així com Gal·les i el Regne Unit entre d’altres. El procés contra Forcadell inquieta Europa i a poc a poc aquesta incomoditat es va fent pública.
Notícies del dia
Cada matí rebreu les notícies del dia a la vostra bústia de correu
Interpel·lació de suport a Forcadell al parlament federal de Suïssa
Catorze diputats del parlament suís van presentar ahir una interpel·lació al govern, que haurà de respondre a la següent pregunta: ‘El Consell federal està disposat a expressar la seva preocupació al govern espanyol arran de l’obertura d’un procés penal contra la presidenta del parlament català i de l’escalada judicial que semblaria voler obstaculitzar un procés purament democràtic i pacífic?’. Els diputats que signen la interpel·lació formen part dels sis partits amb representació parlamentària: el Partit Socialista Suís (tres), el Partit dels Verds (un), el Partit dels Verds Liberals (un), el Partit Liberal Radical (dos), el Partit Democratacristià (tres) i la Unió Democràtica de Centre (quatre).
La resposta del ministre d’Afers Estrangers de Dinamarca
El diputat danès Nikolaj Villumsen va demanar dijous al ministre què pensa del procés judicial contra Forcadell i si considera que aquest judici contradiu la resolució que va aprovar fa mesos el Parlament de Dinamarca, en què es reclamava un diàleg pacífic i democràtic entre Espanya i Catalunya. El diputat va anunciar la iniciativa parlamentària en un piulet.
Nikolaj Villumsen @nvillumsen
Danish parliament asks FA Minister @anderssamuelsen about pending prosecution of Carme - Not peaceful and democratic

La presidenta del parlament gal·lès fa costat a Forcadell
També a través de Twitter, es va manifestar la presidenta de l’Assemblea Nacional de Gal·les, Elin Jones. El piulet, per cert, el va escriure en català: ‘Mostro la meva solidaritat amb la col·lega Carme Forcadell, processada per haver permès un debat democràtic en el parlament que president’. Jones és membre del partit independentista gal·lès, Plaid Cymru.

Mostra la imatge al Twitter
Mostro la meva solidaritat amb la col·lega @ForcadellCarme processada per haver permès un debat democràtic en el Parlament que presideix.

El suport de l’ex-ministre d’Exteriors eslovè
Ivo Vajgl, eurodiputat del grup liberal també s’ha afegit a les mostres de suport cap a la presidenta del parlament. En un missatge a través de Facebook, l’ex-ministre d’Exteriors eslovè va qualificar de ‘preocupant i perjudicial per a la reputació de la democràcia espanyola’ el procés judicial contra Carme Forcadell per haver permès el debat democràtic a la cambra legislativa. En aquest sentit, afirmava que Espanya i Catalunya estan involucrats en un debat molt seriós sobre el seu futur i feia una crida a ‘jugar amb les regles universals i el llenguatge de la democràcia’.
Giuseppe Civati alerta del perill d’intentar frenar el procés català per la via judicial
El diputat italià i fundador del moviment Possibile, Giuseppe Civati, va advertir ahir l’estat espanyol del perill que suposa fer servir la via judicial per frenar el procés català. Civati va demanar al govern espanyol que trobi una solució política i democràtica, no pas judicial, al cas català i va expressar el seu suport a Carme Forcadell. Així mateix, el diputat va recordar que el debat d’un parlament ha de ser sempre lliure i perseguir judicialment i penal la seva presidenta ‘agreuja’ el problema.
La demanda d’un diputat alemany a Merkel i al Bundestag
El social-demòcrata alemany Bernhard von Grünberg, diputat al Parlament del Rin del Nord-Westfàlia, va denunciar dijous la judicialització del procés català. Concretament, va enviar una carta a importants dirigents polítics d’Alemanya com el ministre de Justícia, Heiko Maas, i els presidents del Bundestag i l’Eurocambra, Norbert Lammert i Martin Schulz. A la missiva, advertia que ‘el govern espanyol és cada vegada més antidemocràtic’ i ‘combat el procés democràtic de forma sistemàtica, rebutjant qualsevol diàleg’. El diputat argumentava la seva demanda amb els casos de Carme Forcadell i de Santiago Vidal, que ‘exemplifiquen la intransigència i l’augment de l’agressió deliberada per part del govern espanyol’.
Mostres de suport des del Regne Unit els dies previs a la declaració
La mostra de suport més rellevant en favor de Forcadell ha estat probablement la mobilització d’una quinzena de diputats del parlament britànic. George Kevenan, diputat del Partit Nacional Escocès, va impulsar una moció que recordava que Forcadell podia ser inhabilitada ‘per haver permès un debat parlamentari’, una situació que considerava ‘lamentable’. Nou membres de l’SNP van donar-hi suport, i també els representants del partit nacionalista gal·lès i un dels representants del Partit Socialdemòcrata i Laborista irlandès. Però no solament van subscriure la moció els membres de partits que es podrien definir nacionalistes, sinó que s’hi afegiren Jim Cunningham, del Partit Laborista britànic, i la dirigent del partit verd, Carlonie Lucas.
Gerry Adams demana portar el cas Forcadell al Consell Europeu
Per altra banda, l’històric dirigent del Sinn Féin, Gerry Adams, va demanar al cap del govern de la República d’Irlanda, Enda Kenny, que portés al Consell Europeu el procés judicial contra Carme Forcadell. ‘Demano al cap de govern de la República d’Irlanda que s’hi tracti el debat, ja que aquesta acció posa en risc les garanties democràtiques per haver facilitat el debat, ja que aquesta acció posa en risc les garanties democràtiques’, va afirmar Adams.
Alex Salmond: ‘el cas contra Forcadell preocupa Europa’
L’ex-primer ministre escocès ho va dir en una entrevista a Brussel·les. El procés judicial contra Forcadell, va explicar, preocupa la Cambra dels Comuns britànica i a més llocs d’Europa. En aquest sentit, va assenyalar també que no s’havia de tenir por dels debats sobre qüestions constitucionals com la independència si es tracten al parlament i de manera democràtica.




[Heu pensat que ajudaríeu molt VilaWeb aportant-hi una petita quantitat per a fer-vos-en subscriptors? Cliqueu ací per apuntar-vos-hi. I gràcies per llegir-nos.]

diumenge, 11 de desembre del 2016

Elsetembre.cat de la rapidesa informativa al periodisme en profunditat


IMG_5885

En una època de descrèdit creixent del periodisme i de la rapidesa informativa, existeix la necessitat de tornar a apostar pel periodisme reposat. La cooperativa de comunicació catalana Dies d’agost, de Vic, va publicar la setmana passada la revista Setembre.cat, amb la voluntat de crear una publicació digital crítica, social i cultural. Creada per periodistes provinents de mitjans tradicionals, aquest projecte neix pensat per fer periodisme sobre tot allò que no es publica als mitjans habituals, fent del periodisme d’investigació, la norma i no l’excepció en els seus articles.
La revista s’ha creat pensant en un finançament autosuficient, a través de les subscripcions dels lectors, que permeti tractar tots els temes amb profunditat, amb context i dades, contrastant les fonts, sense que cap inversor no desitjat pugui dir-hi la seva.
–Podeu escoltar el programa en format mp3.
–També a través d’algunes ràdios locals i des de la Xarxa.
–Podeu descarregar el podcast de ‘L‘internauta‘ des de VilaWeb o l’iTunes.
–’L‘internauta‘ també s’emet pel Punt Avui TV, cada diumenge a les 19.00.

[Heu pensat que ajudaríeu molt VilaWeb aportant-hi una petita quantitat per a fer-vos-en subscriptors? Cliqueu ací per apuntar-vos-hi. I gràcies per llegir-nos.]




divendres, 2 de desembre del 2016

Un Alguer desolador a The New York Times

Publicacions > Tornaveu

Un Alguer desolador a The New York Times



Vista panoràmica de l'Alguer
Vista panoràmica de l'Alguer
Autor: Joan Maluquer, president de l’Associació Heptàgon d’Iniciatives Culturals
La crua realitat de l’Alguer
Dilluns 21 de novembre passat, Raphael Minder publicà el reportatge «Italy’s Last Bastion of Catalan Language Struggles to Keep It Alive» (‘El darrer baluard de la llengua catalana a Itàlia lluita perquè es mantingui viva’) al diari The New York Times. Aquest reportatge ha comportat la reacció del síndic de l’Alguer Mario Bruno, que al cap de dos dies va proposar «que totes les associacions que defensen el català i que treballen per la seva normalització facin servir el Palau Serra, un edifici històric del centre, i que aquest edifici sigui el centre de difusió i promoció del català a l’Alguer»—segons que reportava Vilaweb.
El reportatge és estremidor, amb opinions de la periodista Sara Alivesi («la gent té unes altres preocupacions i no valora fins a quin punt la llengua és realment l’únic tret diferencial de la nostra ciutat»), el delegat de la Generalitat de Catalunya Joan Elies Adell («el sistema educatiu italià ha transmès la idea que no és útil i pot aportar confusió ensenyar una llengua com que aquesta al mateix temps que l’italià»), el lingüista Francesc Ballone («durant una època era políticament correcte dir que es volien impulsar llengües, però ara aquest període s’ha acabat»), la cantant Clàudia Crabuzza («com molta gent de la meva generació, tenia avis que parlaven català, però la transmissió familiar de la llengua es va trencar quan els meus pares em van parlar en italià») i de l’octogenari Gavino Monte («amb els meus cinc néts només parlo alguerès»), aquest darrer l’única aportació esperançadora. Al llarg del reportatge, Raphael Minder va tocant aspectes importants com la legislació, l’ús de la llengua, els mitjans de comunicació o l’escola.

Llegeix l’article sencer a Tornaveu, fent clic aquí.

[Heu pensat que ajudaríeu molt VilaWeb aportant-hi una petita quantitat per a fer-vos-en subscriptors? Cliqueu ací per apuntar-vos-hi. I gràcies per llegir-nos.]